KORONA IN PRODAJA NEPREMIČNIN NA JADRANU

KORONA IN PRODAJA NEPREMIČNIN NA JADRANU


Kakšen je interes za nakup nepremičnin na Hrvaškem, kakšne so cene nepremičnin na morju, v katerih delih jadranske obale so nepremičnine najbolj iskane in kakšno je splošno stanje na trgu nepremičnin na Hrvaškem?
Pandemija koronavirusa je popolnoma spremenila naš zasebni in poslovni del življenja. Medtem ko se počasi navajamo na življenje z maskami in je delo od doma postalo za nas običajen pojav, se svetovno gospodarstvo sooča z novimi izzivi, prav tako pa tudi prodaja nepremičnin na Hrvaškem. Medtem ko se nekateri sprašujejo, ali bi morali prodati nepremičnino, se drugi sprašujejo, ali je sedaj pravi čas za nakup nepremičnine. Trenutne trende na nepremičninskem trgu na morju je komentirala direktorica agencije Euro Immobilien - Mateja Bogdanić.

ALI LJUDJE KUPUJEJO NEPREMIČNINE NA HRVAŠKEM?
- Ne glede na negotovost je zanimanje za nakup leta 2020 še vedno obstajalo, ljudje so spraševali, klicali, pošiljali povpraševanja, komunicirali vsak dan, čeprav so bili od Hrvaške oddaljeni nekaj sto kilometrov. - pravi Mateja Bogdanić in dodaja, da je bilo v komunikaciji s strankami mogoče občutiti določeno zadržanost in previdnost, hkrati pa velika želja, da bi si ljudje privoščili nekaj lepega, si uresničili dolgo želene želje, uresničili nekatere svoje cilje - med drugim tudi nakup nepremičnine na morju.
- Z omilitvijo ukrepov in prihodom poletja smo bili priča izjemnemu zanimanju strank, tako domačih kot tujih. Kljub negotovosti so bili ljudje odločni. Tudi stranke, s katerimi smo že dolgo v stiku in ki že dolgo iščejo nepremičnino, so se nekako odločile, da je zdaj čas za nakup. - dodaja Mateja.
Zdi se, kot da so ljudje spoznali, da so nekatere stvari minljive in da je treba uživati v sedanjem trenutku, ne pa preveč preračunavati in načrtovati. Hraniti denar v banki ni več tako pomembno, saj sta nas ta globalna sprememba in "nova normala" spodbudili, da določimo prednostne naloge in spremenimo odnos. - Največ zanimanja je bilo za hiše, večinoma samostojne in tiste, ki ponujajo zasebnost in mir, pa tudi za gradbena zemljišča v bližini morja. Kar zadeva stanovanja, so se kupovala tista na dobrih lokacijah - kot varna naložba in kot lastno razkošje - uživanje v tistem, kar si lahko v teh negotovih časih privoščite za vaš denar - ugotavlja. Skozi Matejino analizo ugotavljamo, da so nove razmere dodatno spodbudile veliko število ljudi, da vlagajo, torej kupujejo nepremičnine, in bolj uživajo v življenju.

NEPREMIČNINE ZA NAJEM - ZADEVA PRETEKLOSTI?
- Razliko v primerjavi z nekaterimi prejšnjimi leti smo opazili v dejstvu, da je bilo zanimanje za nepremičnine za najem nekoliko manjše - v smislu nakupa z namenom turističnega najema. To ni presenetljivo, ker so bile najave in napovedi o škodi, ki jo bo imel turizem s to pandemijo, precej negativne. To je demotiviralo določen del kupcev, ki so imeli motiv za nakup za najem. A so se ti kupci spet "vrnili" jeseni, ko je postalo jasno, da je bil najem turističnih vil zelo donosen tudi v času pandemije. Turisti so se v tovrstnih nepremičninah počutili dobro zaradi nizkega stika z drugimi, miru in zasebnosti, zato je bil ta turistični segment eden od turističnih "zmagovalcev" leta 2020 na Hrvaškem - pojasnjuje Mateja.

ALI CENE NEPREMIČNIN PADAJO?
Mateja v komentarju pričakovanega upada cen nepremičnin pojasnjuje, da so se cene nepremičninam zvišale za tiste, ki se nahajajo na dobrih lokacijah, blizu morja, ob plaži ali za tiste s pogledom na morje.
- Kar pa zadeva nepremičnine na lokacijah nižje kakovosti - so cene teh postale bolj realne.
Nepremičnine z nižjo kakovostjo gradnje, slabšo opremo in na slabših lokacijah so se pocenile, čeprav ne drastično. Čeprav je takšne nepremičnine tudi običajno težje prodati, zato padec cen ni bistveno vplival na prodajo - razkriva Mateja.

LOKACIJA JE VEDNO VELIKEGA POMENA
- V pandemiji je bilo največ zanimanja za severni Jadran - morda najbolj zaradi dostopnosti in bližine Slovenije, Avstrije in nemške pokrajine Bavarske. Najatraktivnejše lokacije so Istra, otok Krk in območje Crikvenice. Območje Zadra je bilo zaradi odlične prometne infrastrukture in tudi mednarodnega letališča prav tako zelo zanimivo za stranke. Žal je bil promet z nepremičninami na južnem Jadranu nekoliko slabši, a že letos imamo veliko zanimanje in dobre napovedi - zaključuje Mateja.
Jesenski meseci so nam prinesli novo negotovost in zaskrbljenost, vendar je zanimanje še vedno obstajalo. Stranke so nenehno prihajale na oglede. Tisti, ki so imeli dober motiv in željo po nakupu nepremičnine, so našli način, kako priti in opraviti nakup. Zimske mesece zaznamuje veliko zanimanje, čeprav nekoliko manj same realizacije zaradi slabših možnosti prihoda.
Vendar smo zadovoljni s številnimi napovedmi prihodov, zlasti kupcev iz Nemčije, Avstrije in Slovenije. Še vedno se iščejo moderne vile na morju, gradbena zemljišča ob morju ali s pogledom na morje, apartmaji v novogradnji.



Ponudbo nepremičnin na jadranski obali si lahko ogledate na:
https://euro-immobilien.si/

 
To spletno mesto uporablja piškotke in podobne tehnologije, da vam zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo, vključno s prilagajanjem oglaševanja in vsebine. S klikom na 'Sprejmi' sprejemate vse piškotke.