Nepremičnine na otoku Krku – Mateja Bogdanić o razmerah na trgu za Novi List

Nepremičnine na otoku Krku – Mateja Bogdanić o razmerah na trgu za Novi List



Otok Krk je že vrsto let zelo privlačno območje z izjemno aktivnim nepremičninskim trgom. Zaradi bližine evropskih držav, dobre prometne povezanosti in čudovite narave, otok Krk spada v sam vrh ponudbe nepremičnin na območju Hrvaške. Na vprašanja kateri so trendi, katere vrste nepremičnin se prodajajo, kdo so kupci nepremičnin na Krku in številna druga, je odgovorila direktorica agencije Euro Immobilien Mateja Bogdanić za Novi List.

O znakih nove gospodarske krize

Trenutno stanje na domačem, zlasti na jadranskem, kot tudi na krškem nepremičninskem trgu, je takšno, da pri nas v nobenem smislu ni mogoče opaziti nobenih izjemnih predkriznih elementov. Tisto, kar se je zgodilo pred približno desetimi leti, je na srečo in zadovoljstvo vseh nas iz nepremičninske industrije, hitro minilo, zato smo že vrsto let priča počasni, a nenehni rasti. Iščemo in prodajamo absolutno vse, zemljišča, apartmaje, hiše, novogradnje, pa tudi stare hiše, objekte v zgodovinskih središčih naših krajev, pa tudi na osamljenem robu vasi. Vendar pa se glavna razlika glede na predkrizni čas danes kaže v dejstvu, da so cene ponujenih nepremičnin zdaj znatno bolj realistične in bolj usklajene z realnimi tržnimi kazalniki, kot so bile nekoč.

O cenah nepremičnin

Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da so današnji kupci nepremičnin zelo dobro obveščeni o tržnih trendih in vsi natančno vedo, kakšna je dejanska tržna vrednost nepremičnin, ki jih poskušajo kupiti. Umetna povečevanja cen danes praviloma niso več sprejemljiva, tako da tudi tisto, kar lahko preberete iz oglasa, pogosto ne kaže dejanske cene, po kateri se trenutno prodajajo nepremičnine. Pogosto se mi zdi, da so oglasne objave bolj seznam želja prodajalcev, kot realni kazalniki vrednosti, ki se lahko doseže s prodajo. Hiše in stanovanja z ogromnimi cenami, s katerimi se boste srečali pri brskanju po internetu, obstajajo, vendar se ne prodajajo. Dejansko se prodajajo vse vrste nepremičnin, ki so realno ocenjene.

O zakonitosti in dokumentaciji nepremičnin

Danes se izključno gradi in trguje z nepremičninami, zgrajenimi v skladu z njihovimi papirji. Novogradnje so vse po vrsti absolutno legale, saj se pri kateremkoli odstopanju glede na dokumentacijo ne more pridobiti uporabnega dovoljenja, zgradbe pa ni mogoče etažirati.







To spletno mesto uporablja piškotke in podobne tehnologije, da vam zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo, vključno s prilagajanjem oglaševanja in vsebine. S klikom na 'Sprejmi' sprejemate vse piškotke.