13.04.2016

ANALIZA TRGA NEPREMIČNIN NA OTOKU KRKU

ANALIZA TRGA NEPREMIČNIN NA OTOKU KRKU

Trg nepremičnin se je na Hrvaškem, kar pomeni tudi na otoku Krku, začel razvijati še pred 20 leti, največji vzpon pa je doživel pred začetkom ekonomske krize. Celoten trg je leta 2008 in 2009 doživel padec, potem se je situacija stabilizirala in takšna je tudi danes. Ne glede na krizo v državi, otok Krk je kupcem nepremičnin še vedno zelo privlačen, posebej zaradi dobre prometne povezanosti, infrastrukture, nadpovprečnega razvoja na območju nepremičnin ter bližine velikih evropskih mest, zaradi česar je idealna vikend destinacija. Poleg tega, od vstopa Hrvaške v Evropsko unijo se je povečalo zanimanje tujcev za nepremičnine, oziroma njihov nakup, posebej Avstrijcev, Nemcev in Italijanov. Kljub temu, obstaja segmentacija glede na nakup nepremičnin. Še vedno je veliko zanimanje za nepremičnine nižjega cenovnega razreda in za vrhunske nepremičnine blizu morja, ki se odzivajo na najnovejše trende in zadovoljujejo najvišje standarde. Manjše je zanimanje za „povprečne“ nepremičnine na manj privlačnih lokacijah, ker več ni gospodarski močnega srednjega razreda. 

Največji porast je doživel trg luksuznih nepremičnin na atraktivnih lokacijah, ker njihove cene redko doživijo večji padec ter kupci v tem vidijo dobro poslovno priložnost. Nove luksuzne nepremičnine na atraktivnih lokacijah se najpogosteje prodajo že med gradnjo ali v enem letu po končani graditvi. Cene takšnih nepremičnin so predvsem odvisne od lokacije, tj. bližine morja, kakovosti projekta, kakovosti gradnje, urejenosti nepremičnine in odprtega pogleda na morje, ki tudi vpliva ne ceno, ker je v zadnjem času eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri izbiri nepremičnin. Na primer, cenovni razpon stanovanj na odličnih lokacijah s pogledom na morje je pogosto od 3000 – 5000 EVR po kvadratnem metru. Kar se tiče hiš, je situacija drugačna, ker je cena odvisna ne samo od lokacije, ampak tudi od velikosti zemljišča na katerem se nahaja, urejenosti samega objekta in dvorišča, spremljevalnih vsebinah ter celotnem vtisu, zato je cenovni razpon širši, od 2000 EVR do 5000 EUR po kvadratnem metru.

Euro Immobilien / Exclusive Real Estate Brokerage

To spletno mesto uporablja piškotke in podobne tehnologije, da vam zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo, vključno s prilagajanjem oglaševanja in vsebine. S klikom na 'Sprejmi' sprejemate vse piškotke.