05.05.2014

Euro Immobilien v slovenskih medijih – pogled na davek na nepremičnine

Euro Immobilien v slovenskih medijih – pogled na davek na nepremičnine

V slovenskem poslovnem časopisu Finance je 28. aprila 2014 izšel članek s temo, povezano z najavo Vlade Republike Hrvaške o uvedbi davka na nepremičnine in o njegovem vplivu na hrvaški nepremičninski trg. Glede na to, da so Slovenci že tradicionalno najštevilnejši kupci nepremičnin na Hrvaškem, še posebej na otoku Krku, si štejemo v čast, da lahko o tem spregovorimo nekaj besed.

Prenašamo del izjave Denisa Šikljana, direktorja agencije Euro Immobilien:

Ko govorimo o najavljeni uvedbi davka na lastništvo nad nepremičninami, menimo, da je to vprašanje, kakor tudi njegove posledice, predimenzionirano, prav tako so v javnosti predimenzionirane tudi trenutne špekulacije v zvezi z uvedbo davka.

Pred vstopom Hrvaške v EU cono se je špekuliralo tudi o nepremičninskem prodajnem boomu na Hrvaškem državljanom Evropske Unije, seveda pa do tega booma ni prišlo. Menimo, da uvedba davka na nepremičnine ne bo bistveno vplivala na nakup nepremičnin oziroma na rast ali zmanjšanje prodaje.

Realno je za pričakovati, da bo davek na nepremičnine v višini komunalnega prispevka, ki ga tudi sedaj lastniki nepremičnin plačujejo lokalni samoupravi, ki bo višji samo za posamezne tipe nepremičnin višjega cenovnega razreda. Do sedaj je bila parameter za izračun višine komunalnega prispevka samo površina nepremičnine, v novem davku pa bo to površina in vrednost nepremičnine.

To pomeni, da bodo lastniki nekih nepremičnin plačevali davek, ki bo malce višji od davka, ki ga plačujejo sedaj, medtem, ko bo za nekatere ta davek ostal na isti ravni.

Menimo, da uvedba davka na nepremičnine ne bo bistveno vplivala na promet nepremičnin niti pozitivno niti negativno, ker so kupci nepremičnin na Jadranu v glavnem osebe z visoko plačilno močjo, ki v svojih domicilnih državah plačujejo davek na nepremičnine.

Na promet nepremičnin na hrvaški obali bo v prihodnosti najbolj vplivalo stanje v ekonomijah držav, ki so nam eminentne. Če bodo podjetniki v teh državah ustvarjali dodatno vrednost in če bodo napredovali in se razvijali, bo to pozitivno vplivalo tudi na nepremičninski trg na hrvaški obali.

Članek je objavljen tudi na partnerskem portalu Si.biznis-plus.com. Lahko ga pogledate na naslednji povezavi:

https://si.biznis-plus.com/node/6955/Tudi-Hrvatom-se-obeta-davek-na-nepremi%C4%8Dnine

Izvirni članek prevzemite kot PDF dokument

 

To spletno mesto uporablja piškotke in podobne tehnologije, da vam zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo, vključno s prilagajanjem oglaševanja in vsebine. S klikom na 'Sprejmi' sprejemate vse piškotke.