22.05.2014

Intervju z Denisom Šikljanom - direktorjem agencije Euro Immobilien

Intervju z Denisom Šikljanom - direktorjem agencije Euro Immobilien

Časopis Finance je dne 12. maja 2014 objavil obsežen intervju z Denisom Šikljanom. direktorjem agencije Euro Immobilien, Tema intervjuja je bilo trenutno stanje na nepremičninskem trgu na otoku Krku, interes tujih državljanov za nakup nepremičnin na Hrvaškem in vpliv lokacije na vrednost nepremičnin. .

Največje povpraševanje pod nepremičninah je na jugozahodnem delu otoka Krka, kjer so cene tudi najvišje. Malinska z naseljema Vantačići in Porat sodi med najmočnejša območja na otoku Krku. Zelo atraktivna sta tudi mesta Krk in Punat. Na teh območjih imajo nepremičnine najvišje cene in tu se realizira tudi največje število prodaj. Te lokacije so najbolj zanimive tudi v investicijskem smislu, ker zadržujejo vrednost nepremičnin. Najbolj ugodno je nepremičnine kupovati v Čižićih, Solinah, Klimnu in Šilu oziroma na predelu otoka, ki je neposredno izpostavljen burji in severu. Tukaj so nepremičnine minimalno 30 % cenejše, kot na drugih delih otoka. 

Kakšen je trend cen nepremičnin v preteklih nekaj letih?

Na začetku krize se je prodaja pomembno upočasnila, vendar pa je v preteklih dveh letih malce opomogla zaradi pritiska drugih eminentnih držav Avstrije, Nemčije, Češke in Slovaške, tj. držav, ki počasi že izhajajo iz recesije, zato imamo povečanje cen na dobrih in odličnih lokacijah ter stagnacijo prodaje na slabših lokacijah. Torej, trg je precej razdeljen oziroma, lokacija je sedaj bistven faktor v povečanju cen.

Iz katerih držav prihaja največ kupcev?

Za razliko od prej, ko je bilo več kot 80 % tujih kupcev Slovencev, se je sedaj ta odstotek zmanjšal na 40-50%, povečal pa se je odstotek kupcev iz drugih držav, kot so Avstrija, Nemčija, Češka in Slovaška. Pri njih je pravna liberalizacija nepremičninskega trga znatno pospešila prodajo, medtem, ko je bila pri Slovencih tudi prej prodaja zelo dobra.

Katere nepremičnine so najbolj zanimive za Slovence in na katerih lokacijah?

Slovenci poredkoma kupujejo klasične apartmaje z balkonom ali teraso. Najbolj jih zanimajo apartmaji v pritličju, z vrtom ali manjše vikendice in sicer na vsem otoku. Glede izbora lokacije pogosto kupujejo nepremičnine v kraju, kjer so pred tem letovali.

Kakšno prodajo pričakujete v prihodnosti?

Krk je izjemno atraktiven zaradi svoje dostopnosti in bližine velikih evropskih mest. To je odlična vikend destinacija z lepim morjem in naravo. Zato menim, da nas čaka lepa prihodnost.
Celoten članek lahko preberete na spletni povezavi:

https://www.finance.si/8802052/Intervju-Danes-na-ceno-najbolj-vpliva-lokacija

Izvirni članek prevzemite kot PDF dokument  

To spletno mesto uporablja piškotke in podobne tehnologije, da vam zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo, vključno s prilagajanjem oglaševanja in vsebine. S klikom na 'Sprejmi' sprejemate vse piškotke.