KO PRODAJALCI VPRAŠAJO: ZAKAJ SE MOJA NEPREMIČNINA NE PRODA?

KO PRODAJALCI VPRAŠAJO: ZAKAJ SE MOJA NEPREMIČNINA NE PRODA?

Nepremičninski trg na Hrvaškem je zelo aktiven, naprodaj so nepremičnine vseh vrst in cenovnih razredov. Kupujejo se tako majhna kot velika, luksuzna stanovanja, s pogledom na morje ali brez, hiše ob morju, pa tudi tiste v notranjosti, starine, hiše z bazeni, zazidljiva zemljišča… A kljub temu je nekatere nepremičnine še vedno težko prodati. Kateri so najpogostejši razlogi in kaj je mogoče storiti?

 

  1. Nerealna cena nepremičnine

Glede na dostopnost informacij je današnji kupec zelo dobro obveščen in pri iskanju nepremičnine zase išče pošteno in realno tržno vrednost nepremičnine. Če je vaša nepremičnina precenjena, jo bo kupec preprosto preskočil in ignoriral, pa naj jo je opazil na internetu ali pa mu je bila ponujena osebno.

 

  1. Nepremičnine z zahtevnimi lastnostmi

Enostavno obstajajo vrste nepremičnin, po katerih je na trgu manj povpraševanja. To so večinoma hiše z več stanovanjskimi enotami, torej hiše z velikimi kvadraturami, hiše z majhnim vrtom ali premajhnim parkirnim prostorom, nepremičnine ob glavnih cestah z veliko hrupa, nepremičnine na nepriljubljenih mikrolokacijah. Poleg lokacije ima lahko tudi notranjost nepremičnine svoje pomanjkljivosti, kot so premalo svetlobe, slab tloris, majhna okna in podobno.
Kaj storiti v tem primeru? Lokacije ne moremo spremeniti, lahko pa dodamo podrobnosti, poskušamo izpostaviti posebnosti takšne nepremičnine ali njen potencial. Večje spremembe lahko naredimo tudi z opremljanjem notranjosti, včasih celo s preprostim barvanjem sten ali s temeljitim čiščenjem.

 

  1. Cena nepremičnine - na zahtevo

Včasih prodajalci, ki ne želijo oblikovati realne cene za svojo nepremičnino, izrazijo željo, da se nepremičnina ne oglašuje s ceno, misleč, da bo na ta način pritegnila ali zaintrigirala kupce, zato bosta povpraševanje in zanimanje večja. Opazili pa smo, da ima takšen »manever« ravno nasproten učinek. Za tovrstne nepremičnine je manj zanimanja. Ko pa pride do zanimanja, je potencialni kupec običajno presenečen in razočaran nad ceno nepremičnine, kar pa seveda ni najboljši začetek prodajne komunikacije. Prav tako veliko portalov, ki oglašujejo nepremičnine, takih oglasov brez cene niti ne aktivira. S tem se seveda zmanjša prepoznavnost same nepremičnine, pa tudi število potencialnih kupcev, ki jim je oglas na voljo.

 

  1. Nepravilen opis nepremičnine

Poleg tega, da je današnji kupec zelo dobro obveščen, je tudi zelo realen. Nepremičnin, ki se oglašujejo kot najboljše nepremičnine na svetu, a so pravzaprav povprečne, ne smemo opisovati s prevelikimi presežniki, predvsem pa ne izpostavljati nečesa, kar ne drži. Pogosto prodajalci zahtevajo, da v oglasih piše, da ima nepremičnina lep pogled na morje ali da je lokacija odlična. Če pa to ne drži in fotografije oziroma stanje v naravi prikazujejo drugačno situacijo, kupec avtomatsko izgubi zanimanje za nepremičnino, pa tudi zaupanje v agencijo ali osebo, ki je oglas objavila oziroma predstavila.

 

  1. Slabe fotografije

Fotografija je ena najpomembnejših točk, ki si jih je treba zapomniti. Zaradi nezadostne količine fotografij in slabe kakovosti fotografij kupec oglasa vaše nepremičnine niti ne opazi. Poleg tega, da oseba, ki fotografira, zna dobro fotografirati, je izjemno pomembno, da je nepremičnina pripravljena za fotografiranje, da je čista in urejena, da so okna odprta, pohištvo pa se nahaja na pravem mestu.

 

  1. Slaba komunikacija
Izjemnega pomena je tudi kakovostna komunikacija in pravočasna izmenjava informacij z vsemi prodajnimi udeleženci. Če na primer zamujate z izročitvijo dokumentacije potencialnemu kupcu, če ne omogočite pravočasnega ogleda nepremičnine ali svojega nepremičninskega posrednika ne obvestite o vseh pomembnih dejstvih, je velika verjetnost, da boste nepremičnino neuspešno prodajali dolgo časa.
 
 
To spletno mesto uporablja piškotke in podobne tehnologije, da vam zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo, vključno s prilagajanjem oglaševanja in vsebine. S klikom na 'Sprejmi' sprejemate vse piškotke.