15.06.2015

MATEJA BOGDANIĆ ZA JUTARNJI LIST

MATEJA BOGDANIĆ ZA JUTARNJI LIST

Povprečno ni več zanimivo, kupujejo se specifične nepremičnine. Kakšne nepremičnine so najbolj iskane, kaj je novega na nepremičninskem trgu na Krku in na Crikveniški rivieri, kdo so kupci apartmajev na morju, zemljišč, kamnitih hiš in vil? Mateja Bogdanić je dala odgovore na vsa ta vprašanja v prilogi Nepremičnine v Jutarnjem listu.

O ponudbi nepremičnin na Krku in v Crikvenici

V ponudbi so vsekakor najbolj zastopani apartmaji in sicer novogradnje, pa tudi apartmaji, ki so malce starejši in ki se prodajajo iz t. im ˝druge ali tretje roke˝. V zadnjem času je povečana tudi ponudba kamnitih hiš -  starejših kamnitih hiš za adaptacijo, pa tudi luksuznih kamnitih hiš v novogradnji za kupce visoke plačilne moči.

O tem, koliko se splača nakup nepremičnine na morju

Najbolj se splača nakup nepremičnine, ki ima dobro razmerje med kakovostjo in ceno.  

S kakovostjo mislim predvsem na kakovost lokacije, ki je pri nepremičninah na morju najbolj relevanten parameter za določanje vrednosti. Če je kupec izbral dobro lokacijo in če je pri tem dosegel dobro ceno, se mu je ta nakup zagotovo izplačal ne glede na to, ali je kupil apartma v novogradnji, hišo za adaptacijo ali neko drugo vrsto nepremičnine. 

Iskane so specifične nepremičnine

Danes je zelo težko prodati nepremičnino, ki ni vsaj po nečem ˝specifična˝. Povprečne enostavno ni možno prodati. Nepremičnina mora imeti vsaj nekaj specifičnega, naj bo to lokacija, kakovost ali opremljenost, posebej lep pogled na morje, dobro mikrolokacijo… To je nepremičnina, ob kateri kupec ne ostane ravnodušen, to je nepremičnina, ki ima ˝tisto nekaj˝. Včasih je v eni nepremičnini več takšnih parametrov, včasih je samo en, ki je pogosto odločilen pri izboru kupcev. Npr. če gre za hišo iz 60, ki je slabo projektirana in izvedena, ki je zgrajena iz slabih materialov, ni vzdrževana in ki je videti slaba, se pa nahaja na top lokaciji u prvi vrsti do morja, je le-ta kljub temu izjemno vredna in za takšne nepremičnine vedno obstaja veliko povpraševanje.

Na trgu je mnogo takšnih specifičnih nepremičnin, vendar pa manj kot tistih povprečnih. Razlog za to je, da se takšne nepremičnine prodajo zelo hitro. Prodajalci, še posebej investitorji, ki gradijo na našem območju, so v zadnjih časih spoznali, da se danes povprašuje po nepremičninah, ki so ˝nekaj posebnega˝, pa so sedaj bolj pozorni pri izboru lokacije, kakovosti izvedbe objektov in opremljenosti, ki zadovoljuje današnjega kupca.

Kdo so kupci in kakšni so njihovi kriteriji pri izboru nepremičnine

Kupci so različni, vsak ima svoje individualne želje. Mnogo več nepremičnin se proda kupcem, ki si želijo nepremičnino za lasten oddih, ne pa za eventualno oddajanje turistom. So tudi kupci, ki iščejo nepremičnino za stanovanje, vendar je takšnih mnogo manj. Če govorimo o teh kupcih, gre za manjše število domicilnih prebivalcev, nekaj več je dobro premožnejših upokojencev iz tujine ali notranjosti Hrvaške, ki si želijo po upokojitvi živeti na morju.

Nepremičnine kupujejo domači kupci, predvsem iz Zagreba in Reke, vendar pa so kupci v glavnem tujci. Med njimi je največ Slovencev, Avstrijcev, Nemcev in Italijanov. Pogosto so to ljudje, ki že leta letujejo na Jadranu. Za Hrvaško se odločajo ne samo zaradi naravnih lepot, čistega morja in lepih plaž, ki skorajda nimajo konkurence med drugimi evropskimi počitniškimi destinacijami, pač pa tudi zaradi prometne dostopnosti in bližine, kar jim omogoča, da nepremičnino uporabljajo ne samo v času letnih dopustov, vikendov in praznikov.

To spletno mesto uporablja piškotke in podobne tehnologije, da vam zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo, vključno s prilagajanjem oglaševanja in vsebine. S klikom na 'Sprejmi' sprejemate vse piškotke.