01.07.2013

Novi pravilnik o energetskem certificiranju stavb

Novi pravilnik o energetskem certificiranju stavb

Energetska certifikacija stavb oziroma klasifikacija in ocenjevanje stavb v vzezi s porabo energije je postala od 01. julija 2013 zakonska obveznost za skoraj vse nepremičnine na nepremičninskem trgu Republike Hrvaške. Obstoječe stavbe, uradi, stanovanja, večja od 50 m2, ki so v prodaji, morajo imeti veljaven energetski certifikat, ki mora biti na voljo kupcu pred sklenitvijo kupoprodajne pogodbe.

Energetski certifikat je dokument, ki prikazuje energetske lastnosti stavbe in ki omogoča vpogled v kakovost zgradbe s stališča sedanje in bodoče porabe energije in s tem povezanih stroškov, kar lahko vpliva na ceno nepremičnine oziroma na njeno tržno konkurenčnost.

Energetski pregled je postopek, ki se izvaja s ciljem analize energetskega stanja in ugotavljanja možnih ukrepov za povečanje energetske učinkovitosti v obstoječih zgradbah. Lastnik nepremičnine mora zagotoviti izvedbo energetskega pregleda in energetsko certificiranje zgradbe, te posle pa mora dodeliti za to pooblaščenim osebam. Za nove zgradbe je treba pred začetkom uporabe pridobiti energetski certifikat.

To spletno mesto uporablja piškotke in podobne tehnologije, da vam zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo, vključno s prilagajanjem oglaševanja in vsebine. S klikom na 'Sprejmi' sprejemate vse piškotke.