STARE HIŠE NA HRVAŠKEM - KDO KUPUJE TAKŠNE NEPREMIČNINE IN KOLIKO POVPRAŠEVANJA JE?

STARE HIŠE NA HRVAŠKEM - KDO KUPUJE TAKŠNE NEPREMIČNINE IN KOLIKO POVPRAŠEVANJA JE?

Na trgu nepremičnin se na Hrvaškem prodajajo tudi starine - stare hiše, ki imajo avtohtone in tradicionalne arhitekturne značilnosti iz preteklih časov. Veliko je obnovljenih starih hiš, ki so v celoti modernizirane in obogatene z novimi tehnologijami in futuristično notranjo opremo, a tukaj govorimo o pristnih starinah, ki se prodajajo v njihovem prvotnem stanju.


Ljubezen do starin je posebna vrsta ljubezni. Starine imajo poseben šarm in dušo. Le redkokatera od njih je v odličnem, ohranjenem stanju, zato so njihove cene nekoliko nižje od ostale ponudbe nepremičnin na hrvaški obali. Običajno so kupci tovrstnih nepremičnin ljubitelji pristnih in avtohtonih nepremičnin, pogosto umetniške duše ali ljudje, ki prepoznajo donosnost takšnega »cenejšega« nakupa, hkrati pa imajo vizijo, kako ustvariti novo vrednost.


Cene so odvisne od več dejavnikov, kot sta stanje same nepremičnine in njena lokacija. Stare nepremičnine v priljubljenih turističnih mestih na obali bodo dražje od nepremičnin na podeželju. Najdemo jih ob Jadranski obali, na istrskem polotoku in v Dalmatinski Zagori. V zadnjih letih so stare kamnite hiše postale zelo privlačne za tuje investitorje in kupce.


Pri tem je treba poudariti, da se morajo kupci v tem primeru zavedati izzivov, ki jih čakajo. Opredeliti je treba ne le enega, ampak kar dva proračuna - enega za nakup nepremičnine, drugega pa za njeno prenovo po vaših željah. Pričakujte, da bo potrebnih kar nekaj popravil in pogosto tudi popolna adaptacija. To je vsekakor treba upoštevati, ko razmišljate o tem, koliko bi bili pripravljeni vložiti v tovrstno nepremičnino. Na trgu so strokovnjaki, ki so specializirani za adaptacijo kamnitih hiš, tako da lahko vse prepustite profesionalcem ali pa se lotite posla sami.


Investicija je lahko velika in možna so dolgoročna obnovitvena dela z več različnimi mojstri, ki jih je treba najeti in usklajevati. Posebno pozornost je treba nameniti starinam, saj so nekatere v slabem stanju, zato je treba temeljito preučiti varnost nepremičnine in tudi samo statiko. Obstaja možnost obnove starine v skladu s tradicijo in manjših posegov, lahko pa jo tudi bistveno posodobite, odvisno od tega, ali v posameznem naselju, v katerem se posest nahaja, obstajajo kakšni posebni konservatorski pogoji. Torej je poleg samega denarja potrebno še nekaj potrpljenja in časa.


Vendar pa je oživitev nekdanje lepote nepremičnine in zgodovine, ki jo ta nosi med svojimi zidovi, nepopisna. Vsaka starina ima svojo zgodbo, zaradi česar je edinstvena in pristna. Na nepremičninskem trgu je vse manj starin, povpraševanje po njih pa narašča. Starine so vse redkejše in tako kot vse nepremičnine – niso neomejen vir in jih bo na trgu kmalu zmanjkalo.


Če pogledamo ekonomski vidik nakupa starin, je vlaganje v tovrstne nepremičnine po našem mnenju donosno. Strokovnjaki v gradbeništvu se strinjajo, da je prihodnost in potencial za investitorje in gradbince prav prenova obstoječih nepremičnin. Prenova starih hiš je nova tržna niša, ki prinaša dobiček in zagotavlja povrnitev naložbe s turizmom ali preprodajo.


Starine si zaslužijo naše spoštovanje, saj so simbol preteklosti in neke vrste časovni stroj v druge čase. Z nakupom starine ste lahko prepričani, da boste postali lastnik pristne in edinstvene nepremičnine na trgu. Njene stene skrivajo številne stare spomine in čakajo, da vi ustvarite nove – lastne!

To spletno mesto uporablja piškotke in podobne tehnologije, da vam zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo, vključno s prilagajanjem oglaševanja in vsebine. S klikom na 'Sprejmi' sprejemate vse piškotke.