25.05.2022

Bodo cene nepremičnin na Hrvaškem še naprej rasle?

Bodo cene nepremičnin na Hrvaškem še naprej rasle?

 

Kupci in prodajalci nepremičnin na Hrvaškem nas pogosto zaprosijo za nasvete in informacije o cenah hiš, stanovanj in zemljišč. Pogosto jih zanima, ali bodo cene nepremičnin na Hrvaškem padle ali bodo narasle. Dejstvo je, da so se cene nepremičnin na Hrvaškem v zadnjih letih v nekaterih delih Hrvaške zvišale celo v dvomestnem odstotku v primerjavi z letom prej.
Na padec cen za zdaj še ne kaže in najverjetneje bo tako tudi ostalo. Povpraševanje je zelo veliko, nepremičnine pa si želijo kupiti tako domači kot tuji kupci. Iščejo se tako hiše kot stanovanja, večinoma v novogradnjah, zazidljiva zemljišča na dobrih lokacijah pa so postala prava redkost.
Statistični podatki kažejo, da so bile cene stanovanj na Hrvaškem konec leta 2021 za 9,1 % višje kot v enakem obdobju lani (primerjava zadnjega četrtletja 2020 in 2021). Hkrati so se cene novogradenj zvišale za kar 15 %, cene obstoječih nepremičnin pa za 8,4 %. Ker je Hrvaška geografsko zelo različna in vsi deli Hrvaške niso enako priljubljeni pri kupcih nepremičnin, je vredno primerjati cene stanovanjskih nepremičnin na morju, v mestu Zagreb kot glavnem mestu in cene v preostali Hrvaški.
Tu so večje razlike v gibanju cen. Tako so se cene na Jadranu v enem letu zvišale za kar 11,7 %, v mestu Zagreb za 8,8 %, na ostalih območjih pa za 4,1 %. Indekse gibanja cen stanovanjskih nepremičnin skozi leta na Hrvaškem si lahko ogledate na spletnem dokumentu Državnega statističnega urada.

 


Zakaj rastejo cene nepremičnin na Hrvaškem?

Povpraševanje po nepremičninah na Hrvaškem je veliko, ko je povpraševanje veliko, cene rastejo. Novozgrajena stanovanja v velikih mestih in na hrvaški obali se pogosto razprodajo še preden so zgrajena. V odsotnosti novejše gradnje, so za kupce postale zanimive tudi starejše nepremičnine. To je povzročilo tudi splošno rast cen.
Zazidljiva zemljišča na atraktivnih lokacijah v priljubljenih predelih velikih mest, pa tudi tista v mestih ob morju in s pogledom na morje, so bila lani prodana po rekordnih cenah. Dobrih lokacij je vse manj in posledično cene rastejo. Zato lahko sklepamo, da je povpraševanje po nepremičninah na Hrvaškem trenutno večje od ponudbe. Kakšni so razlogi za to?

 

  1. NAKUP NEPREMIČNINE NA HRVAŠKEM JE VARNA NALOŽBA

Zaradi varčevanja državljanov v času pandemije in nizkih obrestnih mer je denar na voljo velikemu številu ljudi ali pa je postal vsaj lahko dostopen. Če upoštevamo nizke obrestne mere za varčevanje v bankah, je logično, da ljudje želijo svoj denar vložiti in doseči dodano vrednost. Nepremičnine pa so tradicionalno najbolj priljubljena naložbena izbira za večino ljudi, kot alternativa hranjenju denarja v banki ali tveganemu vlaganju v delnice, sklade ali kriptovalute.
Tako se nakup nepremičnine pojavi kot dokaj varna izbira. Kupci nepremičnin na Hrvaškem zelo pogosto kupujejo nepremičnino kot naložbo, ne glede na to, kaj sprva nameravajo z njo početi, v njej živeti, jo uporabljati kot počitniško nepremičnino ali jo dati v funkcijo celoletnega ali turističnega najema. Medtem ko domači kupci večino nepremičnin kupujejo za bivanje ali najem, tuji kupci (ki kupujejo nepremičnine večinoma na hrvaški obali) kupujejo nepremičnine za lastne počitnice ali kot naložbo za turistični najem.
Ne glede na to, ali se lastnik nepremičnine odloči za lastno uporabo ali se odloči, da jo bo na nek način izkoristil za povrnitev naložbe, je vrednost te nepremičnine precej gotova in njena cena z leti narašča. Več o nakupu počitniških nepremičnin smo že pisali v našem članku Trg second home nepremičnin na Hrvaškem v času pandemije.

 

  1. HRVAŠKA IMA ODLIČNO PROMETNO POVEZANOST Z DRŽAVAMI EVROPSKE UNIJE

Kar četrtina kupcev nepremičnin na Hrvaškem je tujcev, med katerimi je največ Nemcev, Slovencev in Avstrijcev. Če upoštevamo nepremičnine v delih Hrvaške, ki imajo dostop do morja, je delež tujcev v skupnem številu kupcev nepremičnin ponekod celo višji od 70 %.
Najbolj priljubljene destinacije za nakup nepremičnin, kot so Istra, Kvarner, Crikvenica, otok Krk, so namreč od razvitih evropskih držav oddaljene le nekaj ur vožnje. Kakovostne ceste, ki vodijo na Hrvaško, v veliki večini avtoceste, naredijo Hrvaško popolno državo za dolge počitnice, hkrati pa je to tudi odličen kraj za lokacijo vikenda, kjer lahko preživite konec tedna in se sprostite od gneče velikih mest.
Z razvojem hrvaških letališč in nenehnim uvajanjem novih letalskih prevoznikov iz Nemčije, Avstrije, Švice, Švedske in Nizozemske postaja Hrvaška tudi zanimiva letalska destinacija, ne le za turiste, ampak tudi za kupce počitniških nepremičnin. Tako nepremičnin na Hrvaškem ne kupujejo več le kupci, ki pridejo z avtomobilom, ampak tudi tisti, ki pridejo z letalom.

 

  1. HRVAŠKA JE VARNA DRŽAVA

Varnost je danes ena najpomembnejših stvari pri nakupu nepremičnine. Ne govorimo le o varnem nakupno-prodajnem procesu, ampak tudi o varnosti same destinacije. Hrvaška je država Evropske unije, ki se nahaja v Sredozemlju, z idealno klimo in čudovito naravo. Hkrati je za razliko od nekaterih drugih sredozemskih držav stopnja kriminala na Hrvaškem precej nizka, številne destinacije pa so še vedno zelo »mirne«.
Na primer, na nekaterih hrvaških otokih, pa tudi v mestih, ljudje še vedno spijo z odklenjenimi vrati. Poleg tega Hrvaška ni bistveno občutila migracijske krize, kar nam kupci nepremičnin iz Nemčije in Avstrije pogosto omenjajo kot enega od razlogov, zakaj se odločajo za nakup nepremičnin pri nas.

 

  1. NAKUP NEPREMIČNINE NA HRVAŠKEM IN DONOS NALOŽBE

Kupci nepremičnin na Hrvaškem se pogosto odločajo za nakup nepremičnine, da bi od tega imeli finančno korist. Tu mislimo predvsem na to, da kupci nepremičnine postavijo v funkcijo dolgoročnega ali turistično - sezonskega najema.
V velikih mestih, kot sta Zagreb in Rijeka, se kupci poleg lastnega stanovanja pogosto odločajo tudi za dolgoročni najem družinam, študentom ali samskim. V zadnjem času se pojavlja trend nakupovanja nepremičnin v velikih mestih za turistični najem, s posebno atraktivnimi lokacijami v centrih mest.
Kot smo že omenili, je Hrvaška zelo priljubljena turistična država, ki v poletni sezoni (in vse več tudi skozi vse leto) gosti veliko število turistov z vsega sveta. Velik del turistične ponudbe predstavljajo vile in počitniški apartmaji. Zaradi pomanjkanja kakovostne hotelske namestitve v večini obalnih destinacij je resno povpraševanje po visokokakovostnih vilah in apartmajih z bazeni, a tudi z več zasebnosti.
Kupci naše agencije Euro Immobilien se zelo pogosto odločajo za najem svoje nepremičnine, še posebej, če jo nameravajo osebno uporabljati za krajši čas in menijo, da je škoda, da je nepremičnina večino leta prazna. Poleg tega, da imajo lastno počitniško nepremičnino na Hrvaškem, si s tem zagotovijo tudi povračilo naložbe, kar je odvisno od tega, kako dolgo je nepremičnina v najemu, kako je urejena in kakšne zmogljivosti ponuja ter kakšne cene najema lahko dosega.
Kakovostne nepremičnine, vile in apartmaji na dobrih lokacijah ali s pogledom na morje praviloma zagotavljajo 6-8% donosnost naložbe oziroma povračilo naložbe v 12 do 15 letih. Torej, imeti svojo nepremičnino na lepem mestu in si hkrati povrniti naložbo, se zdi boljša ideja kot držanje denarja v banki, kajne?
Če dodamo, da nepremičninam na, danes vse bolj privlačnih lokacijah, z leti cena le raste, se zdi nakup nepremičnine na Hrvaškem ekonomsko zelo upravičena odločitev.

 

Cene nepremičnin na Hrvaškem v prihodnosti

Napovedovati gibanje cen na Hrvaškem je zelo nehvaležno, a vsi kazalniki kažejo, da bi se rast cen lahko nadaljevala. Čeprav na cene nepremičnin na Hrvaškem v določeni meri vplivajo (in bodo tudi v prihodnje) programi subvencioniranih posojil za mlade, možna rast bančnih obrestnih mer, razpoložljivost financiranja, inflacija in drugi gospodarski vplivi, je dejstvo, da se 48 % nepremičnin na Hrvaškem kupuje z gotovino oz. privarčevanim denarjem.
Iz tega je mogoče sklepati, da cene ne bodo bistveno odvisne od razpoložljivosti financiranja in obresti. Velik delež nepremičnin, kupljenih z gotovino, kupijo tuji kupci s tujim kapitalom. Cene hrvaških nepremičnin so zanje še vedno razmeroma nizke v primerjavi s cenami nepremičnin v njihovih državah, zato ni pričakovati, da bi povpraševanje po njih upadlo. Glede na vse to smo v Euro Immobilienu mnenja, da bodo cene še naprej rasle, vendar po možnosti v nekoliko nižjem odstotku kot v preteklih letih.
Preverite našo ponudbo in cene nepremičnin na Hrvaškem: Stanovanja in apartmaji / Vile in hiše.
Če želite izvedeti, kaj je pomembno vedeti pred nakupom nepremičnine na Hrvaškem, si vsekakor preberite naš članek Kaj je pomembno vedeti pred nakupom nepremičnine na Hrvaškem.

To spletno mesto uporablja piškotke in podobne tehnologije, da vam zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo, vključno s prilagajanjem oglaševanja in vsebine. S klikom na 'Sprejmi' sprejemate vse piškotke.