Se splača kupiti hišo na Hrvaškem in na kaj morate biti pozorni?

Nakup hiše na morju na Hrvaškem je za mnoge velika želja. S splošno rastjo cen, pa tudi z rastjo cen nepremičnin, se naši kupci še vedno včasih sprašujejo, ali se splača kupiti hišo na Hrvaškem. Pogosto jih zanima tudi, na kaj morajo biti pozorni pri izbiri hiše na morju, katere lokacije se bolj splačajo in ali obstajajo posamezna tveganja pri nakupu hiše na Hrvaškem?

 

Kakšni so razlogi za nakup hiše na Hrvaškem?

Hrvaška je prepoznana kot čudovita dežela za počitnice s tipičnim sredozemskim šarmom , dobro gastronomijo in veliko možnostmi za oglede znamenitosti in naravnih lepot. Je privlačna in priljubljena destinacija zaradi bližine večjih evropskih mest ter številnih letalskih linij, ki vodijo na Hrvaško.
Kupci, ki kupujejo nepremičnino preko naše agencije Euro Immobilien pogosto poudarjajo, da se na Hrvaškem počutijo zelo sproščeno, tempo življenja je veliko počasnejši in tukaj lahko uživajo brez motenj in brez velikega stresa. Poleg nakupa nepremičnine za lastno uporabo in za lastne počitnice, se hiše na dobrih lokacijah v zadnjem času kupujejo tudi za investicijske namene, za  ohranjanje vrednosti denarja ali špekulativno  za prihodnjo prodajo in zaslužek.
Nepremičnine na Hrvaškem so ne glede na rast cen še vedno ugodnejše od nekaterih drugih lokacij v Evropi, pa tudi glede na druge sredozemske države, zato so privlačne za določeno število strank. Če razmišljate o nakupu hiše na Hrvaškem, si vsekakor oglejte ponudbo hiš iz našega portfelja.

 

Katere lokacije so privlačne za nakup hiše na Hrvaškem?

Na hrvaški obali skorajda ni mesta, ki ne bi bilo lepo in privlačno. Nekatera mesta so bolj priljubljena zaradi svojih čudovitih plaž, druga zaradi gastronomije, nekatera zaradi kulture in nekatera zaradi dobre zabave in možnosti aktivnega počitka. Torej, lahko zaključimo, da ima Hrvaška nekaj za vsakogar, odvisno od preferenc in navad potencialnega kupca hiše na Hrvaškem.


Za Istro se na primer odločajo ljudje, ki imajo radi bolj razvite destinacije z veliko sodobnih vsebin, ki so tudi dovolj blizu tradicionalnim istrskim krajem s tipičnimi istrskimi restavracijami. Opatijo, t.j. opatijsko riviero, izbirajo ljudje, ki obožujejo njeno elegantno arhitekturo in prefinjenost, ki obožujejo luksuzne nepremičnine, hkrati pa lahko uživajo v morju in naravi.
Kvarnerske otoke, med katerimi prednjači otok Krk tradicionalno izbirajo kupci, ki imajo radi lepe plaže, ki ljubijo naravo, hkrati pa tudi vse moderne ugodnosti, ki jih ta razviti otok ponuja. Crikvenico in Crikveniško rivjero izbirajo kupci zaradi prelepih plaž in velikega števila nepremičnin s pogledom na morje. Dalmacija je posebna zgodba, kupci tam izbirajo lokacije v prvi vrsti od morja, pa tudi nepremičnine s pogledom na morje, pri tem pa so pozorni na mikro lokacijo.

 

Ali se splača kupiti hišo na Hrvaškem kot obliko naložbe? 

Skozi leta delovanja naše agencije Euro Immobilien, se je izkazalo, da so naši kupci, ki so nepremičnine kupili pred leti, samo profitirali. Še nikoli se nam ni zgodilo, da bi nekomu padla vrednost nepremičnine. Na primer, hiša s pogledom na morje, ki smo jo našim kupcem iz Nemčije prodali pred tremi leti za 430.000 evrov, je zdaj vredna 680.000 evrov.
Seveda je treba upoštevati inflacijo, a tudi brez nje se je vrednost hiše pomembno zvišala. Če upoštevamo, da se nepremičnine, posebej počitniške hiše lahko na Hrvaškem turistično oddaja vsaj tri do štiri mesece na leto, je logičen zaključek, da so koristi lastništva nepremičnine na Hrvaškem velike.


Seveda pa ima lastnik hiše na Hrvaškem tudi določene stroške. To so stroški vzdrževanja hiše, okolice in morebitnega bazena. Poleg tega so tu tudi režijski stroški (elektrika, voda, odvoz smeti, komunalne storitve), kakor tudi davek na počitniške hiše. Višina teh stroškov je odvisna od velikosti in tipa objekta, vendar pa glede na vrednost nepremičnine ti stroški navadno ne predstavljajo pomembne postavke. Naše stranke so velikokrat celo pozitivno presenečene glede cen nepremičnin v primerjavi s cenami v nekaterih drugih evropskih državah. V primeru, da si želite svojo počitniško hišo na Hrvaškem tudi dajati v najem, računajte tudi na stroške rezervacij ter stroške čiščenja in sprejemanja gostov (če tega ne želite opravljati sami).


Ko upoštevamo vse pluse in minuse, je naš odgovor na vprašanje, ali se splača kupiti hišo na Hrvaškem: DA. Z naraščajočimi cenami bodo lahko hiše na Hrvaškem manj dostopne za široko klientelo, vendar bo zaradi prej omenjenih razlogov zanje vedno obstajal interes. Zato vam, če se zanimate za nakup hiše na Hrvaškem, priporočamo nakup v bližnji prihodnosti, raje kot šele v nekaj letih. Več o gibanju cen nepremičnin na Hrvaškem si preberite TUKAJ.
 

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu hiše na Hrvaškem?

  1. Lokacija hiše na Hrvaškem- na katerih lokacijah cene najbolj rastejo?

Če vam je pomembna dobičkonosnost vašega nakupa hiše na Hrvaškem, skrbno izberite svojo lokacijo. Najvišje rastejo cene nepremičnin ob morju, pa tudi tistih s pogledom na morje. V zadnjem času je zelo donosno kupiti hišo na osamljenem mestu z veliko zasebnosti. Te hiše so res redke na trgu, zato bo povpraševanje po njih postalo vse večje, s tem pa tudi cene.

 

  1. Stanje hiše na Hrvaškem – nepremičnina za obnovo ali novogradnja?

Poleg lokacije bodite pozorni tudi na stanje nepremičnine. Včasih je dobro in donosno kupiti hišo v slabem stanju ter jo naknadno obnoviti, če je cena nakupa ugodna. Vsekakor pa bodite pozorni na morebitne kronične pomanjkljivosti, kot slaba statika ali vlaga, ker bi lahko bili stroški sanacije zelo visoki. Povprašajte o cenah renovacije objektov, ki so precej odvisne od stanja nepremičnine in standarda ureditve, ki ga želite doseči. Če kupujete hišo v novogradnji, v večini primerov ne boste imeli težav, vendar pa pred nakupom vsekakor natančno preverite kvaliteto in funkcionalnost objekta.

 

  1. Dokumentacija hiše na Hrvaškem ter kupoprodajni proces

V katastru in zemljiških knjigah so bile v zadnjih letih na Hrvaškem narejene številne kvalitativne izboljšave. Številne nepremičnine, ki so imele določena odstopanja pri gradnji glede na projektno dokumentacijo so bile legalizirane. Zato ima danes večina nepremičnin na Hrvaškem usklajeno dokumentacijo. Toda pri nakupu hiše vam vsekakor svetujemo, da najamete odvetnika ali pooblaščeno nepremičninsko agencijo (to je treba preveriti v registru posrednikov pri Hrvaški gospodarski zbornici).


Odvetnik in agencija ne bosta le pregledala dokumentacije o nepremičnini, temveč bosta strokovno vodila celoten proces kupoprodaje nepremičnine. Več o samem poteku procesa nakupa si lahko preberete v našem članku Proces nakupa nepremičnine na Hrvaškem.


Nakup nepremičnine je odločitev, ki jo morate sprejeti le nekajkrat v življenju, zato je realno, da boste o nakupu nepremičnine na Hrvaškem dobro premislili. Upamo, da smo vam s tem besedilom približali to temo, razjasnili nekatere dvome in dali smernice za naslednje korake.


Če tudi vas zanima ali se splača kupiti hišo na Hrvaškem, se obrnite na nas za pomoč. Za vse nasvete, informacije in ponudbe v zvezi z nakupom hiše na Hrvaškem, bomo veseli, če stopite v stik z nami po elektronski pošti na [email protected] ali po telefonu na številko 00385 99 444 0660 (hrvaški, nemški, italijanski in angleški jezik).